Onderhoud en Coronavirus

Zorg goed voor je auto

Zorg voor je auto

Onderhoud en coronavirus

 

Zorg extra goed voor je auto wanneer die voor een lange tijd niet gebruikt wordt. Lees hier een aantal handige tips waarmee jouw auto altijd in topconditie voor je klaar staat.

Voorkom dat de accu leegloopt

De accu van een auto verliest lading als die niet wordt gebruikt. Start de auto daarom ten minste één keer per week en laat de motor ongeveer 20 minuten draaien. Hierdoor wordt de batterij opgeladen en is de acculading op niveau als de auto na een langere tijd weer gebruikt wordt.

Het is ook verstandig om dan de airconditioning aan te zetten en te schakelen tussen warm en koud, zodat het ventilatiesysteem van frisse lucht wordt voorzien.

Voorkom verspreiding van virussen

Het schoonhouden van het interieur van de auto is belangrijk om de verspreiding van schimmels en virussen zoals COVID-19 te vertragen. Zorg dat je het stuurwiel, de stoelen, de deurgrepen en de bedieningselementen op het dashboard schoonmaakt met een niet-schurend reinigingsmiddel. Controleer daarbij wel eerst of het schoonmaakmiddel de stoelbekleding niet aantast. En kijk voor de zekerheid nog even in de kofferbak en onder de stoelen. Geen broodtrommeltje vergeten?

Bescherm de carrosserie

Parkeer de auto binnen of onder een overkapping als dat mogelijk is. Daarmee bescherm je de carrosserie tegen slecht weer en lakschade door het invreten van vogelpoep. Het helpt daarbij om de auto te wassen in de wasstraat en een beschermende waslaag op de lak aan te brengen. En ben je in het bezit van een autohoes? Gebruik die!

Voorkom vastzittende remmen

De remmen van een auto kunnen vast gaan zitten als de auto lang stilstaat. Vooral de handrem is hiervoor gevoelig. Net als bij het beschermen van de banden is het daarom verstandig om de auto om de paar dagen te verplaatsen. Druk vervolgens meerdere keren het rempedaal in (met draaiende motor) om de remblokken vrij te houden van de remschijven.

 

Je kunt ook de handrem eraf laten en de auto in een versnelling te zetten om te voorkomen dat de auto gaat rollen, of alleen in de P-stand laten als de auto voorzien is van een automaat. Het is ook een optie om bandenstoppers te gebruiken om te voorkomen dat de auto gaat rollen als die niet op de handrem staat.

Bescherm je banden

Een van de meest voorkomende problemen als een auto lang stilstaat, ontstaan bij de banden. Die kunnen beschadigen, de bandenspanning kan teruglopen en er kunnen zelfs vlakke plekken ontstaan. Het is daarom verstandig om de auto om de paar dagen te verplaatsen, zodat de banden de kans krijgen om te rollen. Vergeet niet de bandenspanning opnieuw te controleren als de auto na een langere tijd weer gebruikt wordt.

Voorkom condens in de tank

Door de brandstoftank gevuld te houden, voorkom je dat de lucht in de brandstoftank na verloop van tijd gaat condenseren, wat kan leiden tot roestvorming in de tank. We raden hier niet aan om de deur uit te gaan om alleen te tanken, maar een volle tank is wel goed om optimaal voor je auto te zorgen als die langdurig stilstaat. Benzine bestaat tegenwoordig voor 10% uit ethanol. Dat trekt water aan wat kan bevriezen bij lage temperaturen.